روانشناسی شخصیت های مشکل ساز و ناسازگار در ارتباط

شخصیت ها

روانشناسی شخصیت مشکل ساز و ناسازگار بسیار جالب است. آنها مسئولیت خویش را در بروز مشکلاتشان نمی بینند و به جای آن خود را با فرافکنی و عدم مسئولیت پذیری در شرایط های مختلف زندگی که بار اصلی آن بر دوش دیگران است، مشغول می کنند. در این مقاله به بررسی روانشناسی شخصیت این افراد و تیپ های رفتاری آنها میپردازیم، ویژگی های اساسی شخصیت های مشکل ساز را توصیف می کنیم. به طوری که می توانید از آنها آگاهی داشته باشید تا از ارتباط با چنین افرادی اجتناب کنید و یا به طور موثرتری با آنها مقابله کنید. (لازم به ذکر است الگوهای شخصیتی لزوما به معنای داشتن اختلالات شخصیتی و آنچه در روانپزشکی و روانشناسی بالینی بعنوان اختلال تلقی میشود نیست، بلکه فقط به معنای وجود رگه های شخصیتی ناسازگار میباشد)

در ابتدا باید بدانید که این افراد در برخی الگوهای (رگه) شخصیتی و رفتاری مشترک هستند، به طور مثال:

  1. اکثرا به دنبال سرزنش دیگران هستند
  2. ساختار تفکر آنها به صورت همه یا هیچ و یا صفر و یکی است
  3. احساس های شدید غیر قابل کنترل را از خود بروز می دهند
  4. رفتار های شدید غیر قابل کنترل را از خود نشان می دهند
  5.  آنها عمدتا از مدل ناسازگار احساس – فکر و رفتار خود آگاه نیستند

همانطور که در بالا ذکر شد، برخی افراد ممکن است فقط دارای چنین صفات (رگه) شخصیتی باشند و برخی دیگر واجد شرایط اختلال روانپزشکی باشند. حضور چنین صفات شخصیتی در فرد می تواند ارتباط با این افراد را بسیار دشوار کند، اما آگاهی به این مسایل سبب کنترل و اجتناب از شرایط های دشوار بین فردی خواهد شد. در اینجا مروری مختصر درباره الگوهای معمول رفتار ناسازگار روانشناسی شخصیت این افرادی ارایه میدهیم:

  • چنین افرادی میتوانند بسیار جذاب و فریبکارانه رفتار کنند، این در حالی هست که برای رسیدن به اهداف خود به شدت بی رحم هستند، تا آنچه را میخواهند به دست آورند. آنها دیگران را به خاطر کند کردن مسیرشان و یا قرار گرفتن در مسیر اهدافشان سرزنش میکنند، به دیگران و حتی افرادی مثل خود وفادار و متعهد نیستند. چنین افرادی در صورت شکست در رابطه، شروع به آزار و اذیت فرد مقابل میکنند، زیرا در نظام تفکری آنها فرد مقابل مقصر اصلی تمام پیشامدهاست.

 

  • چنین افرادی برای ایجاد و یا حفاظت از رتبه، موقعیت و یا مقام خود به راحتی دیگران را در محافل خصوصی و یا عمومی تحقیر میکنند. در شرایط عاطفی رفتاری دو سو گرایانه دارند، یعنی آنکه هم فرد مقابل را بسیار پایین تر از خود میبینند و هم از وی انتظار رابطه عاطفی بر اساس معیارهای مورد نظر خود دارند. آنها ادعا می کنند که رفتار آنها توجیه شده است، زیرا دیگران به نحوی غیرمنصفانه رفتار می کنند.

 

  • در روابط نزدیک خود به صورت بسیار وابسته عمل میکنند. با این حال، دیر یا زود آنها با شرکای خود، فرزندان ، والدین ، همکاران، کارفرمایان و دیگران به عنوان اهداف سرزنش و تحقیر در صورت عدم پذیرفته شدن برخورد خواهند کرد. خشونت آنها می تواند کاملا خطرناک باشد و به شکلهای جسمی ، احساسی ، قانونی، مالی و غیره بروز کند.
  • شخصیت ها

 

  • به اطرافیان خود مشکوک هستند و معتقدند خطراتی در دوستی و روابط خانوادگی آنها وجود دارد. بر این باور هستند که کسانی که در اطراف آنها قرار دارند، به آنها آسیب می رسانند، به همین دلیل ممکن است حتی پیش از آسیب خوردن به دیگران آسیب بزنند. به سادگی دچار احساس بی عدالتی در حق خود از سمت دیگران میشوند.

 

  • این نوع شخصیت اغلب با داستان های عاطفی بی پایان همراه است. اعتقاد دارند که روابط عاطفی همیشه و هر لحظه باید بسیار عمیق باشد، به همین دلیل از هر رفتار سطحی در رابطه به شدت آسیب میخورند و رفتاری شدید نسبت به آن شرایط نشان می دهند. همیشه باید مرکز توجه باشند و در صورت عدم بر آورده شدن چنین انتظاری شدیدا واکنش نشان می دهند. در صورت ملاقات با افرادی که خصوصیات شبیه آنها را دارند، احساس خشم و تنفر به آن فرد می کنند.

توجه داشته باشید که هیچ کدام از الگوهای روانشناسی شخصیت ناسازگار بالا ارتباطی با هوش افراد و توانایی های هوشی نظیر هوشبهر IQ و هوش هیجانی EQ افراد ندارد و در هر جامعه و موقعیت جغرافیایی به چشم میخورد.