مدیریت احساسات و هیجانات در زندگی مشترک

در مبحث مدیریت احساسات و هیجانات ، خشم یکی از اصلی‌ترین هیجانات انسان است که هزاران سال همراه نسل بشر بوده است. خشم درگذشته سبب بقای انسان می‌شد. چراکه در زمان عصبانیت، فرد قدرت بدنی بالاتری را پیدا می‌نمود و از این موضوع به‌عنوان سلاحی قوی برای حفظ و بقای خود و خانواده‌اش از خطرات محیطی، هجوم دشمن، حمله حیوانات و… استفاده می‌کرد. اگرچه امروزه ما در زندگی شهری و در خانه‌های نسبتا ایمن زندگی می‌کنیم و نیاز کمتری به خشم داریم، اما خشم کماکان در وجود ما باقی است. خطرات زندگی امروز بسیار کمتر از دوران اجداد غار‌نشین ما است. همچنین امروزه منطق و روش‌های حل مسئله پیشرفت شایان ‌ذکری نموده است و دیگر نیازی زیاد و یا مداوم به چنین هیجانی نداریم و باید با مدیریت احساسات و هیجانات با آن برخورد کنیم.

کنترل هیجان
برخی از افراد در کنترل و مدیریت خشم مشکل‌دارند. این افراد به‌محض ناراحتی و یا عصبانیت اقدام به رفتارهای تکانشی می‌کنند. رفتار تکانشی یعنی حرکتی بدون فکر و منطق که از روی احساسات فوری صورت می‌گیرد. در بسیاری از مواقع، در صورتی که فرد قادر به مدیریت احساسات و هیجانات خود نباشد، فرد خشمگین، پس از فروکشی خشم، دچار عذاب وجدان و ناراحتی می‌شود. در برخی از مواقع اقدام به معذرت‌خواهی و جبران رفتار اشتباه خود می‌کند و یا به بیانی دیگر سعی می‌کند از دل طرف مقابل در بیاورد. اما نکته قابل توجه آن است که آسیبی که خشم‌های کنترل نشده به روابط زوجین می‌زند، جدی و قابل‌توجه است که نشان از اهمیت مدیریت احساسات و هیجانات می باشد
کنترل هیجان
هرچند مشکل عصبانیت و خشم به دلایل متعددی بازمی‌گردد، اما در بسیاری مواقع مشکل را با آموزش مهارت‌های زندگی ، با مدیریت احساسات و هیجانات می‌توان برطرف کرد. مهارت‌های زندگی یک برنامه ده آیتمی است که توسط سازمان بهداشت جهانی7 جهت بالا بردن مهارت‌ها و توانایی‌های افراد پیشنهاد شده است. یکی از بخش‌های مهارت‌های زندگی، مهارت مدیریت خشم است. در این مهارت، به افراد آموزش داده می‌شود که توسط شیوه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت، خشم خود را مدیریت کنند. تمام مهارت های مدیریت احساسات و هیجانات ، مخصوصا مدیریت خشم نیاز به تمرین و ممارست دارد.